Ο ανταγωνισμός: Μια σύγκρουση που θρυμματίζει τις σχέσεις

Ο ανταγωνισμός: Μια σύγκρουση που θρυμματίζει τις σχέσεις

Ο ανταγωνισμός στον γάμο (Μέρος δεύτερο)

Ο ανταγωνισμός στον γάμο εμφανίζεται καλυμμένος. Γίνεται φανερός όταν για κάποιο λόγο αλλάξουν οι ισορροπίες και μεταβληθεί η δυναμική των σχέσεων. Τότε η επιθυμία για δύναμη και η επιβολή της θέλησης του ενός συντρόφου μπορεί είτε να οδηγήσει σε υποταγή τον άλλον, είτε σε ανοικτή  σύγκρουση.

Η ιστορία

Η Έλλη είναι μια γυναίκα σαράντα χρόνων. Έχει μια πετυχημένη καριέρα και είναι παντρεμένη με τον Θάνο δέκα χρόνια. Περιγράφει την κοινή ζωή τους καλή αλλά πάντοτε με μια απόσταση. Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια όταν απέκτησαν την κόρη τους και κορυφώθηκαν πριν από ένα χρόνο όταν η Έλλη επέστρεψε στην εργασία της μετά την άδεια της. Τις σημαντικότερες αποφάσεις στον γάμο τους μέχρι εκείνη την στιγμή τις έπαιρνε ο Θάνος. Ο ίδιος επέλεξε το σπίτι, που αγόρασαν, ο ίδιος χειριζόταν τα οικονομικά και η Έλλη ήταν ευχαριστημένη, που είχε ένα τέτοιο σύντροφο. Μοναδικό της παράπονο ότι δεν της συμπαραστάθηκε στην  ασθένεια του πατέρα της και τον ξαφνικό θάνατο του. Είχε διακρίνει, όπως η ίδια θυμήθηκε μια αδυναμία του Θάνου να νιώσει το πένθος και να της δώσει χρόνο να συνέλθει.

Η έλευση όμως της κόρης της άλλαξε τις ισορροπίες γιατί η Έλλη αισθανόταν ευθύνη για το παιδί της και ήθελε να έχει άποψη για την ανατροφή του. Σε πολλές περιπτώσεις διαφώνησε ανοικτά με τον άντρα της και αρνήθηκε να τον ακολουθήσει στα επαγγελματικά του ταξίδια προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο με το παιδί. Επίσης δήλωσε ότι προτιμά μια γυναίκα εκπαιδευμένη σε παιδιά να κρατά την κόρη της τα πρωινά και δεν ήθελε να την εμπιστευθεί στην πεθερά και στην μητέρα της.

Ο Θάνος σε όλες τις επεμβάσεις της Έλλης αντέδρασε με θυμό. Αισθάνθηκε ότι χάνει τον έλεγχο και την εξουσία των αποφάσεων. Ισχυρίστηκε ότι έχει προσφέρει τα πάντα στην οικογένεια του και αυτό που περίμενε ήταν αναγνώριση ενώ τώρα λαμβάνει περιφρόνηση. Για τον Θάνο και η παραμικρή αντίρρηση της Έλλης ήταν ευθεία επίθεση στην ικανότητα του. Ήθελε τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους και δεν ήθελε να συμβαίνει τίποτα, που ο ίδιος δεν έχει επιδοκιμάσει ή επιθυμήσει. Ήθελε να επιβάλλει την θέληση του και οι άλλοι να κάνουν ακριβώς ότι ήθελε ο ίδιος, διότι το δικαιούται και το περιμένει ως έκφραση ευγνωμοσύνης για τις φροντίδες του. Αρνήθηκε να αλλάξει τη στάση του  και ο ανταγωνισμός στη λήψη αποφάσεων κλιμακώθηκε. Την παραμονή ενός ταξιδιού, η Έλλη έπαθε μια κρίση πανικού, που διήρκεσε αρκετή ώρα και την οδήγησε στο Νοσοκομείο. Μετά την κρίση πανικού, και οι δύο βρέθηκαν σε πλήρη σύγχυση για την σχέση τους.

Η Έλλη προσπαθούσε να δώσει νόημα στον θυμό του άντρα της αλλά όσο διεκδικούσε την συμμετοχή της στις αποφάσεις τόσο αντιμετώπιζε την περιφρόνηση του Θάνου, ο οποίος ήταν οργισμένος και ακολουθούσαν συνεχείς συγκρούσεις.

Ψυχοθεραπεία

Η Ψυχοθεραπεία οδήγησε τους δύο συντρόφους να κατανοήσουν τις συγκρούσεις τους και να αποκαλύψουν το νόημα τους στη σχέση τους. Ο Θάνος είχε μεγάλη ανάγκη για αγάπη και αναγνώριση από την Έλλη. Η ανάγκη του όμως για αγάπη εκφραζόταν μέσα από την επίκληση, που έκανε στην δικαιοσύνη. Έλεγε σιωπηρά στην αρχή και μετά ανοικτά: «Έχω κάνει τα πάντα για σένα και εσύ οφείλεις να κάνεις για μένα τα πάντα». Ο Θάνος μέσα από την προσφορά αγάπης και θυσιών απαιτούσε τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Διαφορετικά, το συμπέρασμα του ήταν ότι η Έλλη δεν τον αγαπά και αυτό του προκαλούσε μεγάλο άγχος απόρριψης. Το άγχος οδηγούσε σε ανασφάλεια και η ανασφάλεια σε περαιτέρω διεκδίκηση και επιθετικότητα. Η επιθετικότητα εκφραζόταν ανοικτά σαν περιφρόνηση. Η Έλλη αισθανόταν την ταπείνωση στα λόγια του συζύγου της και δεν γνώριζε τον τρόπο να την αντιμετωπίσει.

Η λύση

Για να επιλυθεί μια τέτοια σύγκρουση στο γάμο, πρέπει να αποκαλυφτούν οι παράγοντες που την τροφοδοτούν. Όταν αλλάζουν οι δυναμικές και ο ανταγωνισμός αποκαλύπτεται, μένει μόνο μια λύση. Να ανατρέξουν οι σύζυγοι στην πηγή του γάμου τους, να ανακαλύψουν το σημείο, που τους ενώνει και να ανανεώσουν με θάρρος την επιθυμία να συνεχίσουν τον γάμο τους ελεύθερο από τον ανταγωνισμό που θρυμματίζει τις σχέσεις τους. Ο Θάνος και η Έλλη αποφάσισαν να είναι μαζί και να αναζητήσουν μια ειλικρινή σχέση με κοινές ευθύνες και συντροφικότητα. Ο δρόμος είναι τραχύς αλλά έχουν συντροφιά την επιθυμία τους να συνυπάρχουν στο γάμο τους.