Σχέσεις

Σχέσεις
Σχέσεις

Όλη μας η ζωή είναι ένα πλέγμα σχέσεων. Μεγαλώνουμε σε μια οικογένεια και βιώνουμε τις σχέσεις με τους γονείς μας, τα αδέλφια μας και την ευρύτερη συγγένεια. Αργότερα αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις , όπου το μερίδιο της προσωπικής μας επιλογής αυξάνεται. Επιλέγουμε να κάνουμε φίλους μερικούς ανθρώπους και απορρίπτουμε άλλους.

Υπάρχει ένα μονοπάτι σχέσεων, δοκιμής και λάθους που οδηγεί όλους μας από τις προστατευμένες και χωρίς επιλογή πρώτες οικογενειακές μας σχέσεις σε πιο προσωπικές και επιλεκτικές μέχρι την επιλογή των συντρόφων μας και τη δημιουργία της δικής μας οικογένειας μας.

Οι σχέσεις μας πολλές φορές περνούν κρίσεις. Αλλάζουν και διαμορφώνονται μαζί μας. Αναπτύσσονται, εξελίσσονται και μερικές ανθίζουν ή άλλες μαραίνονται και τις εγκαταλείπουμε.

Πώς εδραιώνονται οι σχέσεις μας;

Οι σχέσεις εδραιώνονται και βιώνονται μέσω της επικοινωνίας. Θα μπορούσαμε καλύτερα να πούμε ότι οι σχέσεις μας βασίζονται πάνω στην επικοινωνία και στην επενέργεια. Στις σχέσεις δίνουμε και παίρνουμε. Μέσα από τις σχέσεις μας κερδίζουμε και ανακαλύπτουμε την ταυτότητα ή τις ταυτότητες μας, διότι κάθε σχέση συνεπάγεται κάποιον ορισμό του εαυτού μας από τον άλλο και του άλλου από εμάς. Η ταυτότητα ενός ατόμου , η δική του, δεν μπορεί να αποκοπεί εντελώς από την ταυτότητα του για τους άλλους. Αναγνωρίζει κανείς τον εαυτό του στο χαμόγελο αναγνώρισης ενός παλιού φίλου. Οι άλλοι μας λένε ποιοί είμαστε ή καλύτερα μαθαίνουμε να είμαστε αυτοί που μας λένε ότι είμαστε.

Σχέσεις και κόσμος.

Ο κόσμος μολονότι κοινός για όλα τα άτομα είναι πιθανόν να μη βιώνεται ποτέ από δύο άτομα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Για να περιγράψουμε ένα άτομο αναφερόμαστε στη σχέση του με τους άλλους και θυμόμαστε πάντα ότι το κάθε άτομο επιδρά στους άλλους και δέχεται πάντα την επίδραση τους. Υπάρχουν πάντοτε και οι άλλοι. Κανένας μας δεν υπάρχει στο κενό.

Αληθείς και αυθεντικές σχέσεις.

Οι άνθρωποι στη διάρκεια της ζωής τους αναπτύσσουν τις σχέσεις τους , τοποθετούν τον εαυτό τους και τους άλλους , και με σειρά τους τοποθετούνται από τους άλλους . Οι καθημερινές εκφράσεις, η ομιλία και πολλές φορές οι διάφοροι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται κοινωνικά , υποδεικνύουν την εκτίμηση διαφόρων πράξεων ή την κοινωνική τους καταδίκη. Με τις εκφράσεις μας τοποθετούμε τον άλλο στη σχέση μας μαζί του και με τη σειρά μας τοποθετούμαστε. Λέμε συνήθως ότι κάποιο άτομο βάζει την ψυχή του μέσα στις πράξεις του ή ότι δε συμμετέχει σε αυτά που λέει ή κάνει. Σε όλες αυτές τις εκφράσεις το θέμα είναι ο βαθμός στον οποίο η πράξη θεωρείται ή γίνεται αισθητή ότι εκφράζει αυθεντικά την ύπαρξη του προσώπου . Να είσαι αυθεντικός σημαίνει να είναι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου, να είσαι γνήσιος. Στις σχέσεις μας προσπαθούμε πάντα να ζυγίσουμε ένα άνθρωπο ανάλογα με τη σχέση που έχουν τα λόγια του με τις πράξεις του. Αν τα λόγια του ή οι πράξεις του είναι αληθινές σε σχέση με την εμπειρία του ή τις προθέσεις του.

Δυσκολίες στις σχέσεις μας.

Πολλές φορές στη ζωή μας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Η δυσκολία μπορεί να είναι παροδική και εστιασμένη, να αφορά δηλαδή συγκεκριμένες σχέσεις ενώ σε άλλους τομείς της ζωής μας οι σχέσεις μας να είναι ουσιαστικές.

Το σημαντικό είναι να αντλούμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση από τις σχέσεις μας. Να βιώνουμε ότι οι άλλοι ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και με τη σειρά μας ανταποκρινόμαστε στις δικές τους. Να είμαστε εκεί για τον άλλο ,τον σημαντικό, και να είναι εκεί για εμάς.

Εάν τα προβλήματα και οι δυσκολίες στις σχέσεις μας είναι παροδικές , παίρνουμε χρόνο και απόσταση για να τις αξιολογήσουμε και να αναλογιστούμε τι δεν πάει ή τι δεν πήγε καλά. Μπορεί να έχουμε αλλάξει εμείς ή να έχουν αλλάξει οι άλλοι. Το ζητούμενο είναι η ισορροπία και η επιστροφή στην εμπιστοσύνη .

Εάν όμως τα προβλήματα στις σχέσεις μας είναι χρόνια και μας οδηγούν στην απομόνωση και στη στέρηση οφείλουμε να σταθούμε και να αφουγκραστούμε καλύτερα τους άλλους και τον εαυτό μας. Να διεκδικήσουμε τη ζωντάνια και την ευχαρίστηση που χαρίζει η ανθρώπινη επικοινωνία.

Στην προσπάθεια μας αυτή μπορεί να σταθεί αρωγός η Συμβουλευτική, η ιδιαίτερη επαγγελματική σχέση που καλούμαστε να εμπιστευτούμε τον άλλο, χωρίς να αισθανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε αρεστοί για να μας αγαπούν. Μπορούμε να τολμήσουμε να είμαστε ο εαυτός μας και με αυτό τον τρόπο να τον εξερευνήσουμε. Η Συμβουλευτική μπορεί να αρχίσει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Τις περισσότερες φορές καταφέρνουμε να ακούμε τις ανάγκες μας χωρίς συμβουλές και να είμαστε ευτυχισμένοι. Το καλύτερο το ορίζουμε εμείς οι ίδιοι.