Κρίση πανικού

Κρίση πανικού
Κρίση πανικού

Αν βρισκόσαστε ξαφνικά μπροστά στο κίνδυνο να πεθάνετε , ένα κύμα πανικού θα σας καταλάμβανε. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίση  πανικού συχνά κατακλύζονται από τέτοιους έντονους φόβους και από ισχυρά σωματικά συμπτώματα άγχους μολονότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος.

Συμπτώματα

Η κρίση  πανικού ξεκινά με ένα ξαφνικό κύμα τρομακτικού φόβου που φαίνεται να έρχεται από το πουθενά και συνοδεύεται από τρόμο, ναυτία, και έντονο σφίξιμο στο στήθος.

Τα οξεία συμπτώματα της κρίσης πανικού διαρκούν τυπικά μόνον μερικά λεπτά και συχνά περιλαμβάνουν αισθήματα αποπροσωποποίησης και αποπραγματοποίησης  καθώς και από έντονο φόβο ότι το άτομο τρελαίνεται ή είναι έτοιμο να πεθάνει. Μετά την κρίση το άτομο αισθάνεται  έντονη κόπωση.

Δυστυχώς πολλά από τα συμπτώματα μιμούνται οργανικές διαταραχές και μπορεί να απαιτηθούν δαπανηρές ιατρικές εξετάσεις και πολύς χρόνος για να τεθεί η διάγνωση της διαταραχής πανικού. Πολλές φορές η κρίση πανικού συνοδεύεται από αγοραφοβία. Η αγοραφοβία είναι ακραία φοβία που νιώθει κάποιος όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κρίση πανικού αναφέρουν περισσότερα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα από τα άτομα του γενικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικά παραπονούνται για έντονη περιοδική αίσθηση άγχους, και υπερβολική ανησυχία για τις καθημερινές ασχολίες τους. Επιπλέον συχνά ντρέπονται για την διαταραχή και περιορίζουν σημαντικά τις κοινωνικές τους δραστηριότητες.

Αιτίες

Σχετικά με την αιτιολογία της κρίσης πανικού η θεωρία του Freud για τις νευρώσεις κυριαρχεί . Ο Freud σε κάθε νεύρωση υποστηρίζει ότι υποβόσκουν ψυχικές συγκρούσεις που οδηγούν στη δημιουργία των συμπτωμάτων. Ειδικά για τη κρίση πανικού η σύγχρονη ψυχαναλυτική βιβλιογραφία  υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατακλυσμό ενός  ευάλωτου ψυχισμού με άγχος.

Θεραπεία

Η Ψυχοθεραπεία είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων η θεραπεία εκλογής. Ειδικά στη περίπτωση της κρίσης  πανικού στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου και μιας θεραπευτικής  σχέσης εμπιστοσύνης, όπου ο θεραπευόμενος θα μπορέσει με ασφάλεια να διερευνήσει τους λόγους της εμφάνισης των συμπτωμάτων του ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η απόδοση νοήματος απομακρύνει την αίσθηση του ατόμου ότι βρίσκεται στο έλεος του πανικού.