Κατάθλιψη

Κατάθλιψη
Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη εντάσσεται στη μεγάλη κατηγορία των διαταραχών διάθεσης. Η διάθεση είναι καθημερινή και κατανοητή έννοια, μέρος του λεξιλογίου μας.  Συνηθίζουμε να σχολιάζουμε και να συζητούμε τη διάθεση μας, η οποία είναι εκεί και μας επηρεάζει στη ζωή μας.

Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η διάθεση μας αλλάζει και μεταβάλλεται μέσα στα πλαίσια μιας κανονικότητας,  που δεν επηρεάζει τις καθημερινές μας ασχολίες. Μπορούμε να συνεχίζουμε τις δραστηριότητες μας φυσιολογικά άλλοτε περισσότερο χαλαροί, χαρούμενοι ή βαριεστημένοι, κατηφείς και μελαγχολικοί.

Επειδή η διάθεση ποικίλλει και δεν είναι σταθερό γνώρισμα της προσωπικότητας υφίσταται το ερώτημα πότε μπαίνει η διάγνωση της κατάθλιψης. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες που εμφανίζονται οι συναισθηματικές αντιδράσεις. Εάν κάποιος βιώνει ένα έντονο πένθος ή μια ξαφνική κρίση στη ζωή του, μία συναισθηματική αντίδραση ,όπως η απώλεια ενδιαφέροντος ή η απώλεια όρεξης θεωρείται συνήθης και φυσιολογική.

Η διάθεση δεν είναι  μόνο μία συναισθηματική κατάσταση αλλά επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, πώς και τι τρώμε, πώς κοιμόμαστε και γενικότερα τον τρόπο που ζούμε.

Η κατάθλιψη αποτελεί ένα σύνδρομο των διαταραχών διάθεσης που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η μελαγχολία , η οποία είναι κυρίαρχη στην κλινική εικόνα. Βασικό χαρακτηριστικό των διαταραχών της διάθεσης είναι ότι υπάρχει περιοδικότητα. Μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα το άτομο ,που λειτουργούσε κανονικά στη ζωή του παρουσιάζει κατάθλιψη ή μανία. Όταν παρέλθει κάποιο χρονικό διάστημα , το άτομο επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς του και στο καθημερινό επίπεδο λειτουργίας του, αν και είναι πολύ πιθανόν ένα άτομο να εμφανίσει περισσότερα από ένα επεισόδια διαταραχής στη ζωή του.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία της κατάθλιψης είναι  η  ψυχοθεραπεία όπου  υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου και οι ιατρικές θεραπείες, όπου η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει συνδυασμός των δύο μεθόδων. Η φαρμακευτική αγωγή, όπου απαιτείται, ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα ενώ η ψυχοθεραπεία ενισχύει τα αποτελέσματα της φαρμακευτικής αγωγής και καθιστά τα αποτελέσματα μόνιμα μέσα από την αλλαγή, που συντελείται στο άτομο.