Είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , σε μια σχολή στην οποία ήθελα να φοιτήσω και ήταν η πρώτη μου επιλογή. Στο δεύτερο έτος δεν μπόρεσα να περάσω κανένα μάθημα και χρειάστηκε να κάνω φροντιστήριο. Μετά βίας πέρασα 3 από τα 8 μαθήματα. Τώρα βρίσκομαι στον έκτο χρόνο φοίτησης και έχω περάσει λιγότερα από τα μισά μαθήματα ,που χρειάζονται για το πτυχίο μου. Ο πατέρας μου με πιέζει να πάω φαντάρος και να συνεχίσω μετά τις σπουδές μου. Μου μιλάει λες και δεν πιστεύει ότι μπορεί ποτέ να τελειώσω το Πανεπιστήμιο.
Έχω κουραστεί και απογοητευθεί. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Η αναβλητικότητα μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, διαφορετικά για τον καθένα μας. Οι σπουδές και το πτυχίο είναι ένα σκαλοπάτι ενηλικίωσης την οποία μπορεί κάποιος μπορεί να μην  έτοιμος να την δεχτεί. Μπορεί η εκκρεμότητα αυτή να μας κρατά στην οικογένεια  μας , και κοντά στους γονείς μας. Μπορεί με άλλα λόγια να σημαίνει φόβο για το άγνωστο και τις νέες ευθύνες που ο καθένας μας  καλείται κάποια στιγμή να  αντιμετωπίσει.

Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι ο φόβος της αποτυχίας. Η μία αποτυχία οδηγεί σε μια νέα εκτός και αν καταφέρουμε να σπάσουμε την αλυσίδα.

Είναι επίσης πιθανόν κάποιος άλλος να ανακαλύψει ότι η συγκεκριμένη σχολή δεν  προσφέρει αυτά που είχε φανταστεί και είναι κατώτερη των μελλοντικών του προσδοκιών.

Σημαντικό αυτό που αναφέρατε για την πίεση από την οικογένεια σας , η οποία όσο και αν δεν φαίνεται βιώνει μαζί σας την απογοήτευση των προσδοκιών σας.

Μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις μιας και η αναβλητικότητα είναι συμπεριφορά , που αποκρύπτει και δεν φανερώνει τα αίτια. Μπορεί να σημαίνει πολλά  και σημαντικά ή αντίθετα να πρόκειται για κάτι προσωρινό, που χρειάζεται το χρόνο του. Με λίγα λόγια η λύση του προβλήματος βρίσκεται μέσα σας , στον εαυτό σας. Συλλογιστείτε με ειλικρίνεια τι σας δένει τα χέρια και αντιμετωπίστε το. Συζητήστε με την οικογένεια σας όχι μόνο το αποτέλεσμα αλλά και τους προβληματισμούς σας. Εκείνοι σας ξέρουν καλά και μπορεί να έχουν προτάσεις μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο, που θα προέρχεται από εσάς.

Η επίσκεψη σας  σε ένα ψυχολόγο ή ακόμα η συζήτηση με ένα άνθρωπο που εμπιστεύεστε θα μπορούσε να αμβλύνει τη πίεση και να σας οδηγήσει σε αποφάσεις σχετικά με τις σπουδές σας και το αρεστό και πρέπον για εσάς στη ζωή σας.

Οι σωστές απαντήσεις προκύπτουν πάντα από τις σωστές ερωτήσεις.